GRIJANJE CIJEVI

CONERGY SOLUTIONS kablovi mogu spriječiti zaleđivanje i pucanje cijevi vodovoda i kanalizacije. Također mogu održavati neku željenu temperaturu (do 260°C). Koriste se Conergy Solutions grijaći kablovi, Conergy Solutions termostati sa senzorima i instalacijski pribor.

Postoje različiti načini grijanja cijevi:

Grijaći kablovi na cijevima

Kablovi se omotavaju oko cijevi. Mogu se postavljati na cijevima iznad ili ispod zemlje. Ako su cijevi iznad tla, potrebna je toplinska izolacija kako bi kabl učinkovito radio.

Grijaći kablovi u cijevima

Kabel se ulaže u cijev. Metoda je vrlo djelotvorna jer kablovi dolaze u izravan kontak sa supstancom koju griju. Pogodno za vodomjere i priključke vode na kuću.

Samoogranićavajući / Samoregulirajući grijaći kablovi

Koriste se za zaštitu cijevi od smrzavanja i za održavanje temperature u opskrbi toplom vodom. Samoogranićavajući kablovi imaju posebnu, prilagodljivu radnu snagu. Ako temperatura okoline raste, snaga kabla se smanjuje. Zahvaljujući paralelnom napajanju kabl je moguće skratiti ili produžiti na bilo kojem mjestu. To olakšava planiranje i postavljanje, ali su ti kablovi značajno skuplji. Unatoč samoogranićavajućoj karakteristici, potreban je termostat inače takav kabl nikada neće prestati trošiti električnu energiju.

Silikonski kablovi

Zbog svoje elastičnosti mogu se koristiti u vrlo hladnim ili vrlo toplim uvjetima. Koriste se u sustavima gdje je potrebna visoka temperatura (max. temperatura kabla 260°C) ili velika snaga (40W/m).